Είδη Αλιείας - Καλάμια Σκάφους


Διαβάστε εδώ πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές ψαρέματος με καλάμι και μηχανισμό από σκάφος.

 

 

ΚΑΘΕΤΗ

Η καθετή είναι το πιο απλό και κοινό ψάρεμα που γίνεται από το σκάφος.

Πρώτα επιλέγουμε τον κατάλληλο τόπο που θέλουμε να ψαρέψουμε και ρίχνουμε άγκυρα.

Το ψάρεμα αυτό γίνεται πατωτά τα ψάρια προσελκύονται από το δόλωμα που έχουμε τοποθετήσει στα αγκίστρια μας.

Η αρματωσιά αποτελείται από 2 έως 4 αγκίστρια και στο κάτω μέρος έχει μια θηλειά που περνάμε το μολύβι.

Ιδανική ώρα να αρχίσουμε το ψάρεμα είναι νωρίς το πρωί με τη ανατολή του ήλιου.

 

 

ΤΣΑΠΑΡΙ

Η αρματωσιά του είναι παρόμοια με αυτή της καθετής, αλλά τα αγκίστρια είναι περισσότερα (συνήθως 5-12 αγκίστρια) τα οποία μπορεί να έχουν πάνω τους δεμένα φτερά γλάρου, χάνδρες ανακλαστικές ή φωσφόρου, σιλικονούχα τεχνητά, στρας, πέρλες, δέρμα ψαριού κλπ.

Το ψάρεμα γίνεται στα μεσόνερα και τα ψάρια προσελκύονται με τη συνεχή κίνηση της πετονιάς.

Συνήθη ψάρια που πιάνουμε είναι σαβρίδια, κοκάλια, κολιοί, γόπες, ενώ αν το ψαρέψουμε δολωμένο σαν καθετή μπορεί να δουλέψει πιο αποτελεσματικά και για άλλα ψάρια που υπάρχουν στο βυθό.

Το τσαπαρί ψαρεύεται όλο το χρόνο, αλλά καλύτερα αποτελέσματα έχουμε το καλοκαίρι και καταλληλότερες ώρες είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Το ψάρεμά του γίνεται αρόδου.

 

 

SQUID FISHING

Πρόκειται για το ψάρεμα των καλαμαριών από το σκάφος. Βασικά υπάρχουν δύο τεχνικές για το ψάρεμα των καλαμαριών, η συρτή και η καθετή.

Στη συρτή χρησιμοποιούμε καλαμαριέρες με γλώσσα, ενώ στην καθετή φτιάχνουμε συνήθως αρματωσιά που περιλαμβάνει συνήθως 3-5 καλαμαριέρες με εσωτερικό μολύβι, ή καλαμαριέρες από σιλικόνη, και το μολύβι μπαίνει στο κάτω μέρος της αρματωσιάς.

Το ψάρεμα του καλαμαριού από το σκάφος γίνεται όλο το χρόνο, αλλά είναι πιο αποδοτικό από αρχές Αυγούστου μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

 

 

Ψάρεμα Θραψάλων

Μπορεί να γίνει όλο το χρόνο, αλλά πιο αποδοτικό είναι τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το κατάλληλο μέρος για την αναζήτηση των θραψάλων είναι αυτό που έχει βάθος 100 ή και περισσότερα μέτρα και ειδικότερα τα σημεία με μεγάλα βάθη που προσεγγίζουν την ακτογραμμή.

Χρειάζεται ένα κοντό, χονδρό και δυνατό καλάμι και ένα μεγάλο μηχανισμό με δυνατά φρένα.

Η θραψαλιέρα είναι μια βελόνα πάνω στην οποία δολώνουμε ολόκληρο ένα σκληρό ψάρι και έχει διπλή ή τριπλή σειρά ακίδες στο κάτω μέρος, προκειμένου να καρφώνεται το θράψαλο.

Για καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε φωσφορούχα μολύβια ή κάποιο φλας ή άλλη πηγή φωτός που τοποθετούμε κοντά στη θραψαλιέρα.

 

 

Συρτή από σκάφος (Trolling)

Είναι η τεχνική στην οποία χρησιμοποιούμε τεχνητά δολώματα, κυρίως πλαστικά ή σιλικονούχα ψαράκια, κουταλάκια, φτερά με αγκίστρια κ.λ.π., ενώ το σκάφος μας κινείται.

Περιλαμβάνει δύο βασικές κατηγορίες, τη συρτή αφρού και τη συρτή βυθού, ανάλογα με τα θηράματα τα οποία στοχεύουμε, τα οποία μπορεί να είναι από μικρά μελανούρια, λαβράκια, κοκάλια έως και μεγάλα αρπακτικά, όπως τόνοι, μαγιάτικα, ροφοί, συναγρίδες κ.λ.π.

Επειδή ψάρια που ανταποκρίνονται στη συρτή έχουν τεράστια ανομοιομορφία, τόσο ως προς το μέγεθος τους, όσο και ως προς το βάθος που βρίσκονται, πρέπει ο εξοπλισμός μας να διαφοροποιείται αναλόγως των ανωτέρω.

 

 

Jigging

Στο gigging χρησιμοποιούμε τεχνητά μεταλλικά δολώματα (πλάνοι) που είναι αστραφτερά με έντονες αντανακλάσεις και έχουν παράμαλλα με νήμα και ενισχυμένα αγκίστρια.

Τα ψάρια που ανταποκρίνονται σε αυτή την τεχνική είναι συναγρίδες, σφυρίδες, φαγκριά, ροφοί, μαγιάτικα, κ.λ.π.

Το βυθόμετρο με fishfinder είναι απαραίτητο για τη συγκεκριμένη τεχνική. Το ψάρεμα γίνεται αρόδου με συνεχή ανάκτηση και απελευθέρωση του μηχανισμού και ταυτόχρονη κίνηση του καλαμιού κοντά στο βυθό.

 

 

Slow Jigging και light Jigging

Το slow jigging είναι παρόμοιο με το jiggingμε τη διαφορά ότι τα πλάνα που χρησιμοποιούνται, βυθίζονται πιο αργά και επομένως είναι πιο αποτελεσματικά, ενώ στο light jigging χρησιμοποιούνται μικροί πλάνοι.

Τα καλάμια για αυτές τις τεχνικές είναι πολύ πιο λεπτά, πιο μαλακά και πιο ελαφριά από ένα καλάμι για jigging, καθώς και οι μηχανισμοί αντίστοιχα είναι και αυτοί μικρότεροι ελαφρύτεροι και με δυνατά φρένα.

Οι παραπάνω ιδιότητες του εξοπλισμού, αφενός μας επιτρέπουν να δίνουμε όσο το δυνατόν πιο φυσική κίνηση στον πλάνο, κάνοντάς το να είναι πιο αποτελεσματικός και αφετέρου να μην μας κουράζει.

 

 

TENYA

Πρόκειται για τεχνητά τα οποία το σώμα τους είναι κατασκευασμένο από μολύβι και πάνω σε αυτό προσαρμόζονται 1 με 2 αγκίστρια, προκειμένου να μπορούμε να δολώσουμε ολόκληρη γαρίδα ή καραβίδα ή ψάρι.

Τα ψάρια που αλιεύονται με αυτή την τεχνική είναι φαγκριά, σκαθάρια και μεγάλα λυθρίνια.

Τα καλάμια για το tenya είναι λεπτά και ευαίσθητα με μήκος περίπου 2,50 μέτρα και συνδυάζονται με ελαφρύ μηχανισμό τύπου spinning.

 

 

Ψάρεμα χταποδιού με μπρακαρόλα

Το ψάρεμα του χταποδιού από το σκάφος με την μπρακαρόλα γίνεται με το χέρι ή χρειάζεται ένα χονδρό και δυνατό καλάμι με ένα μεγάλο μηχανισμό.

Η μπρακαρόλα αποτελείται από μεταλλικά ή πλαστικά ψαράκια, λαστιχένια καβουράκια, κ.λ.π. Με αγκίστρια ή σαλαγκιές ή χωρίς αυτά και έχει μολύβι ή αλυσίδα, ώστε να κατεβαίνει στο βυθό. Μπορούμε να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά της, βάζοντας στο κάτω μέρος κάποιο ψαροδόλι.

Ο ψαράς σαρώνει το βυθό σέρνοντας την μπρακαρόλα, να έρθει κοντά στο σκάφος και κατόπιν απομακρύνει το σκάφος και σέρνει ξανά την μπρακαρόλα μέχρι να έρθει κοντά στο σκάφος κοκ. μέχρι αυτή να γίνει αντιληπτή από κάποιο χταπόδι.

Καλύτερη εποχή του χρόνου για το ψάρεμα του χταποδιού θεωρείται η περίοδος από αρχές Σεπτέμβρη έως το τέλος Μαϊου.

 

 

Φίλτρα

Τιμή
4 774
Κατασκευαστές
περισσότερα... λιγότερα
Action
περισσότερα... λιγότερα
Αction
περισσότερα... λιγότερα
Βάρος
περισσότερα... λιγότερα
Mέγεθος
περισσότερα... λιγότερα
Μήκος
περισσότερα... λιγότερα
Τύπος
περισσότερα... λιγότερα
Φίλτρο
Product added to wishlist

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης