Διαβάστε εδώ πληροφορίες σχετικά με την επιλογή ψαροτούφεκου.
Εάν αγαπάς την περιπέτεια του υποβρύχιου κόσμου και το ψάρεμα, τότε ένα ψαροτούφεκο είναι ο ιδανικός σύμμαχός σου. Εξερεύνησε τη θάλασσα με στυλ, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, έχοντας στα χέρια σου τον εξοπλισμό που εμπιστεύονται επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες.
Γιατί να Επιλέξεις Ψαροτούφεκο;
- Ακρίβεια και Ισχύς: Με εργονομικό σχεδιασμό και δυναμική εκτόξευση, ένα ψαροτούφεκο εξασφαλίζει άψογα αποτελέσματα κάθε φορά.
- Ανθεκτικότητα: Κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας υλικά, τα ψαροτούφεκα αντέχουν στις πιο απαιτητικές συνθήκες.
- Ευκολία Χρήσης: Ιδανικά για αρχάριους και έμπειρους, με μηχανισμούς που διευκολύνουν τη στόχευση.
Χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: Λαστιχοβόλα και Αεροβόλα
Ιδιότητες Λαστιχοβόλου
- Είναι αθόρυβο κατά την εκτόνωση της βέργας.
- Δεν απαιτείται ετήσια συντήρηση (εκτός από τα λάστιχα, που καλό είναι να αντικαθίστανται μια φορά τον χρόνο, αναλόγως την χρήση).
- Εύκολη και γρήγορη αντικατάσταση ανταλλακτικών σε περίπτωση κάποιου τεχνικού προβλήματος.
- Μεγάλη συμβατότητα σε βέργες και λάστιχα μεταξύ διαφορετικών εταιριών.
-----------------------
Μέγεθος Λαστιχοβόλου
Τα λαστιχοβόλα διατίθενται σε μεγέθη από 35cm έως 160cm (καθαρό μήκος σωλήνα).
Για τον ψαροτουφεκά που θέλει να ψαρεύει σε τρύπες (ψαχτήρι) το ιδανικό μέγεθος είναι ένα ψαροτούφεκο έως και 75cm, που να στρίβει εύκολα στις τρύπες.
Για κάποιον που θέλει να συνδυάσει “ψαχτήρι” και “καρτέρι” το κατάλληλο λαστιχοβόλο πρέπει να έχει μήκος έως 90cm.
Για καρτέρι ή πλανάρισμα ανεξαρτήτως του βάθους ψαρέματος, προτιμότερο είναι ένα λαστιχοβόλο με μέγεθος 100cm και άνω με διπλά λάστιχα.
Βέργες και Λάστιχα
Η επιλογή βέργας και λάστιχου είναι ένας συνδυασμός που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Είναι διαφορετικό το σετάρισμα του ψαροτούφεκου για κάποιον που θέλει να ψαρεύει ροφούς και για κάποιον άλλο που θέλει να ψαρεύει σαργούς.
Το ιδανικό σετάρισμα θα μας οδηγήσει στην μέγιστη δυνατή εμβέλεια, χωρίς να χαθεί η ευθυβολία, αλλά ούτε και να ρισκάρουμε την αντοχή του όπλου μας. (πχ. χονδρή βέργα σε συνδυασμό με λεπτά λάστιχα θα έχουν σαν αποτέλεσμα μειωμένο βεληνεκές, ενώ αντίθετα δυνατά λάστιχα με λεπτή βέργα θα επηρεάσουν αρνητικά την ευθυβολία).
Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η αντοχή του μηχανισμού, του σωλήνα, της κεφαλής, καθώς και η διατομή και ο συντελεστής επιμήκυνσης του λάστιχου. Επίσης η διατομή και η σκληρότητα της βέργας.
Εκτός από τα παραπάνω, σημαντικό ρόλο παίζουν και κάποιες άλλες λεπτομέρειες, γι΄ αυτό προτείνεται να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό με γνώσεις επί του θέματος.
Ενα καλό ψαροτούφεκο έχει αντοχή στον χρόνο και δυνατότητα αναβάθμισης χωρίς πρόβλημα (π.χ. αντέχει δεύτερο ή και τρίτο λάστιχο ή πιο δυνατό λάστιχο).
Ενα καλό ψαροτούφεκο έχει διαφορά στην ποιότητα του υλικού του σωλήνα, της λαβής και της κεφαλής και διατίθεται με βέργα και λάστιχα καλύτερης ποιότητας, από ότι ένα οικονομικότερο μοντέλο.
Εμβέλεια Λαστιχοβόλου
Η εμβέλεια του λαστιχοβόλου εξαρτάται από το μήκος όπλισης του σωλήνα, τη δύναμη του λάστιχου, το πάχος και το βάρος της βέργας καθώς και από το βάθος που ψαρεύουμε.
Ιδιότητες Αεροβόλου
- Εύκολη όπλιση.
- Ευέλικτο.
- Μικρό κόστος αντικατάστασης βέργας.
- Επιλογή 2 ταχυτήτων με μοχλό (σε ορισμένα μοντέλα).
Τα αεροβόλα χρησιμοποιούν για την προώθηση της βέργας πεπιεσμένο αέρα, ο οποίος βρίσκεται αποθηκευμένος στο εσωτερικό του όπλου. Η πίεση του αέρα μπορεί να φτάνει έως και 30 ατμόσφαιρες (bar).
Η αναπλήρωση του αέρα γίνεται με την χρήση τρόμπας (η οποία συνοδεύει κάθε αεροβόλο). Χρειάζεται να γεμίζουμε το όπλο με αέρα ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα (εξαρτάται από την χρήση του όπλου).
Η όπλιση ενός αεροβόλου είναι συνήθως πιο εύκολη από την όπλιση ενός λαστιχοβόλου, καθώς η δύναμη που απαιτείται είναι ανάλογη της πίεσης που έχει μέσα.
Η δύναμη ενός αεροβόλου και κατά συνέπεια το μέγιστο βεληνεκές του, καθορίζεται κυρίως από το μέγεθός του, από την πίεση του αέρα που έχουμε βάλει, από το βάθος το οποίο ψαρεύουμε, από το υλικό της βέργας και από τον όγκο και το βάρος της τρίαινας, δελφινιέρας κ.λ.π.
Υπάρχουν αεροβόλα με ταχύτητες και χωρίς ταχύτητες.
Το μέγεθος ενός αεροβόλου μπορεί να κυμαίνεται από 30cm έως 35cm.
Για λόγους ασφαλείας και για λόγους σωστής λειτουργίας του όπλου, η όπλιση και η εκτόνωση των αεροβόλων πρέπει να γίνεται πάντα μέσα στο νερό. Δεν ρίχνουμε βολή ποτέ εκτός νερού.
Προσέχουμε ώστε να μην μπει άμμος ή βότσαλα στο σωλήνα του όπλου, (π.χ. δεν αφήνουμε το όπλο στην άκρη της θάλασσας να το χτυπάει το κύμα).
Δεν χρησιμοποιούμε το αεροβόλο ποτέ σαν καμάκι - μοχλό, ενώ είναι οπλισμένο.
Ρίχνουμε πάντα βολή σε απόσταση τουλάχιστον μία φορά μεγαλύτερη από το μήκος του όπλου, ώστε η βέργα να βγει ολόκληρη από το ψαροτούφεκο, για να μην δημιουργήσουμε ζημιά στο όπλο μας.
Στα μικρά μήκη 30cm και 40cm διατίθενται μόνο μοντέλα χωρίς ταχύτητες.
Στα μεγαλύτερα από 50cm και άνω, διατίθενται μοντέλα με ή χωρίς ταχύτητες.
Τα μοντέλα με ταχύτητες μας δίνουν την δυνατότητα να έχουμε πιο αργή εκτόνωση της βέργας και αυτό εξυπηρετεί στην προστασία της βέργας όταν είμαστε αναγκασμένοι να ρίξουμε μία βολή σε μικρή απόσταση από τα βράχια.
Καλό είναι στα αεροβόλα να κάνουμε συντήρηση (service) μία φορά τον χρόνο σε εξειδικευμένο τεχνικό.
-----------------------
Μουλινέ
Το μουλινέ, μας παρέχει την δυνατότητα να ανακτήσουμε ένα μεγάλο ψάρι που χτυπήσαμε, χωρίς να κινδυνεύουμε να χάσουμε το ψαροτούφεκο ή το ψάρι.
Το σχοινάκι που είναι τυλιγμένο στο μουλινέ θα ξετυλιχθεί μόνο όταν είναι απαραίτητο, δηλαδή στην περίπτωση που χτυπήσουμε ένα μεγάλο ψάρι ή κάποιο ψάρι που είναι στα βαθιά.
Σε ορισμένα μουλινέ η απελευθέρωση του σχοινιού γίνεται αυτόματα, ενώ σε άλλα, πρέπει εμείς να λύσουμε το φρένο χειροκίνητα.
Ερώτηση: Είναι υποχρεωτική η χρήση πλωτήρα όταν κάνω ψαροτούφεκο?
Ναι.
Ερώτηση: Χρειάζεται άδεια για να κάνω ψαροτούφεκο?
Οχι, δεν χρειάζεται.
Ερώτηση: Υπάρχουν περιορισμοί στην ποσότητα και το μέγεθος των αλιευμάτων που μπορώ να αλιεύσω με ψαροτούφεκο?
Το ψάρεμα ψαριών και κεφαλόποδων από τους ερασιτέχνες (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μοσχιοί κ.λ.π.) συνολικού βάρους μέχρι 5 κιλών το εικοσιτετράωρο, για κάθε ψαρά και πάντα σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα ελάχιστα μεγέθη που ισχύουν κάθε φορά (π.χ. ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος χταποδιού 500 γρ., μέγεθος σφυρίδας - ροφού 45 εκ.). Εξαιρείται η περίπτωση που ένα ψάρι μόνο του έχει μεγαλύτερο βάρος.
Ερώτηση: Υπάρχουν περιορισμοί από την Νομοθεσία για το ψαροτούφεκο?
Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Οι σημαντικότεροι αναφέρονται παρακάτω:
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του π.δ. 373/1985 (ΦΕΚ 131 Α΄), όπως το π.δ. αυτό τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με το π.δ. 96/1998 (ΦΕΚ 79 Α΄) και την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) αριθ. 251629/19-ΙΑΝ-1994 (ΦΕΚ 68 Β΄) απαγορεύεται η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία:
(α) Κατά το μήνα Μάιο.
(β) Αμέσως μετά τη δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου.
(γ) Από άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
(δ) Σε απόσταση διακοσίων (200) μέτρων από το σημείο όπου συνήθως φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι, τα λιμενικά έργα ή ναυτιλιακές σημάνσεις ή σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, δίχτυα με εμφανή σήμανση καθώς και τα αγκυροβολημένα πλοία.
(ε) Σε θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών καθώς και εισόδους-εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων.